H εισήγηση του απερχόμενου ΔΣ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και ο απολογισμός δράσης 2016-2018

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

σας καλωσορίζουμε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου. Σήμερα κλείνει μία περίοδος 2 χρόνων από τις προηγούμενες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβρη του 2016.

Στο διάστημα αυτό το ΔΣ του συλλόγου λειτούργησε οργανωμένα με συλλογικότητα και με σκοπό να εκπληρώσει τους κύριους σκοπούς του και ακόμη περισσότερα. Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε ότι έχει αξία να αναφέρουμε τους σκοπούς τους Συλλόγου όπως αυτοί αποτυπώνονται και στο καταστατικό μας:

α) Η μελέτη και προβολή των προβλημάτων του Σχολείου και ο συντονισμός της δράσης όλων των γονιών για τη λύση τους

β) Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η δημοκρατική αναβάθμιση της παιδείας

γ) Η κατάργηση της παραπαιδείας και η πλήρης εφαρμογή δωρεάν παιδείας

δ) Η αύξηση των δαπανών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης

ε) Η αναμόρφωση της δομής της εκπαίδευσης και των αναλυτικών προγραμμάτων, ώστε να παρέχεται ουσιαστική γενική μόρφωση και επαγγελματικές γνώσεις

στ) Η προάσπιση της υγείας των μαθητών με εφαρμογή σύγχρονου θεσμού σχολικής υγιεινής

ζ) Η συμπαράσταση στους μαθητές για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα κι έξω από το σχολείο

η) Η διατήρηση και διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς

θ) Η προώθηση και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού

ι) Η συστηματική και επιστημονική εκπαίδευση των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΔΣ συνεδρίαζε τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, συμμετείχε σε όλα τα σχολικά συμβούλια του σχολείου, έκανε συναντήσεις με την Διεύθυνση του Σχολείου και διεξήγαγε πέραν των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων ακόμη τρεις έκτακτες Συνελεύσεις για διάφορα θέματα που προέκυψαν την προηγούμενη διετία.

Μετά από τον 1ο χρόνο δράσης,  έγινε αλλαγή της σύστασης του ΔΣ του συλλόγου καθώς αποχώρησαν δύο (2) μέλη από το εκλεγμένο ΔΣ λόγω του ότι τα παιδιά τους πήγαν στο γυμνάσιο (Κα Χριστοδουλοπούλου Βάσω και Κα Αντωνία Μπλέτα). Τα εναπομείναντα μέλη προχωρήσαμε άμεσα σε ανασυγκρότηση του ΔΣ σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό μας και την θέση τους πήραν οι άμεσα επιλαχόντες όπως είχαν προκύψει από τις αρχαιρεσίες του 2016, η Κα Καρκάλου Γιώτα και ο Κος Κατσένιος Γιώργος, ενώ πλέον και από τον φετινό Σεπτέμβρη ο Κος Ρωμαίος Ιωάννης αντικατέστησε την Κα Σταθοπούλου Βικτωρία η οποία αποχώρησε για το γυμνάσιο.

Σε όλη την διάρκεια της θητείας μας, πρώτο μας μέλημα ήταν να έχουμε επαφή με όλα τα μέλη του συλλόγου και να ενημερώνουμε μαζικά για τις δράσεις μας και σε θέματα του σχολείου. Με ανακοινώσεις, με γενικές συνελεύσεις, με φυσική παρουσία στο σχολείο καθημερινά, κάθε Σαββατοκύριακο στις δραστηριότητες. Χρησιμοποιήσαμε τα κανάλια επικοινωνίας μέσω του Website μας, της σελίδας μας στο Facebook αλλά και αποστολές ενημερωτικών  email για την άμεση ενημέρωση σας. Ως ΔΣ ήμασταν μαζί με τους γονείς για να συζητήσουμε, να ακούσουμε προτάσεις, παρατηρήσεις και σταθήκαμε πλάι σε οποιονδήποτε μας εξέφρασε κάποιο πρόβλημα προς επίλυση.

Όπως αποτυπώνεται και στον Απολογισμό που σας μοιράστηκε, αναπτύξαμε πλούσια δράση σε μία σειρά τομείς. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς για προβλήματα του σχολείου, κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών για θέματα που απασχολούν το σχολείο και την περιοχή, πολλαπλές δράσεις αλληλεγγύης, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Συνεργαστήκαμε, στον βαθμό που κατέστη δυνατό, με την Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, την Ένωση Γονέων Πετρούπολης και τον Δήμο Πετρούπολης, συζητώντας θέματα που προέκυψαν στην σχολική μας κοινότητα, τα οποία αφορούσαν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς και βρίσκοντας συχνά από κοινού μία λύση.

Πήγαμε κόντρα σε λογικές μικρότερου κακού. Αγωνιστήκαμε με κάθε τρόπο να μην βάλει ξανά κανένας γονιός το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσει για τα παιδιά του τα αυτονόητα, αυτά που θα έπρεπε να τα έχουν δεδομένα και εξασφαλισμένα από το κράτος. Ήμασταν εκεί για κάθε πρόβλημα που απασχόλησε την λειτουργία της σχολικής μονάδας. Πήγαμε κόντρα στις λογικές που θέλουν τον Σύλλογο “μαγαζάκι” και “Ίδρυμα παροχής εξοπλισμών” στο σχολείο. Δεν αφήσαμε καμμία ΜΚΟ να πατήσει το πόδι της στο σχολείο, για να προσφέρει την υποκριτική της “φιλανθρωπία” που χτίζεται πάνω στις πλάτες όλων αυτών που εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής πολυεθνικοί δωρητές και χρηματοδότες αυτών.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι με συλλογική και μαζική δράση του συλλόγου μπορούμε να πετύχουμε πολλά!! Διευθετήσαμε το θέμα του πεζόδρομου, κάναμε πληθώρα δωρεάν δράσεις για όλους! Γιορτές, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, πάρτυ και άλλα.

Παρά τις όποιες δυσκολίες είχαμε και παρά τις αστοχίες ή τυχόν λάθη που σίγουρα κάναμε στην πορεία μας, το σίγουρο είναι ότι έγινε προσπάθεια να προσφέρουμε στην σχολική κοινότητα και ακόμη περισσότερο σε όλα τα παιδιά όσα περισσότερα μπορούσαμε, αναδείξαμε την ανάγκη ο Σύλλογος να είναι ζωντανός και να έχει τον δυναμικό ρόλο που του αρμόζει.

Σε αυτή την περίοδο που προσπαθούν να μας πείσουν για την “κανονικότητα” και την “δήθεν ανάπτυξη”, τα προβλήματα στην Παιδεία και γενικότερα όχι μόνο παραμένουν αλλά πληθαίνουν κιόλας. Μετά από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και σε μία κοινωνία όπου καλλιεργείται η απογοήτευση, η ηττοπάθεια και η λογική της “ατομικής λύσης” προσπαθήσαμε να σταθούμε απέναντι, προβάλλοντας την ελπίδα, την συλλογικότητα αποφάσεων και δράσεων, την ανάγκη μαζικοποίησης του Συλλόγου και την διεκδίκηση πάνω από όλα της πραγματικής Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας για όλους, η οποία αποτελεί και βασικό συστατικό και σκοπό για την ίδρυση και την δράση των  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Ελπίζουμε στις φετινές εκλογές να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και περαιτέρω ενδυνάμωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, για να μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν τέτοια αγωνιστικά και μαζικά χαρακτηριστικά οι Σύλλογοι Γονέων, ώστε να παλέψουμε με περισσότερες δυνάμεις και με μεγαλύτερο συντονισμό όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Μόνο η συλλογικότητα και η συσπείρωση μπορεί να σπάσει στην πράξη την λογική του “τίποτα δεν μπορεί να γίνει”. Είτε μέσα από το ΔΣ είτε με την συμμετοχή όλων μας στις δράσεις του Συλλόγου μπορούμε να παλέψουμε για την επίλυση προβλημάτων.

Σας ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους για την υποστήριξη σας τα δύο χρόνια της θητείας μας. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά!

Εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2016-2017

 • Συναντηση με διευθυντή για τη ενημέρωση σχετικά με την νέα χρονιά. Τέθηκαν όλα τα θέματα και προβλήματα του σχολείου από την πλευρά μας. (09/2016)

 • Συμμετοχή στο σχολικό συμβούλιο (09/2016)

 • Αποχώρηση Δασκάλου Δ' Τάξης κ. Νίκου Κουραχάνη. Παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια για έγκαιρη αναπλήρωση του. (10/2016).

 • Παρέμβαση στη Διεύθυνση του Σχολείου, στο Δήμο και στην Σχολική Επιτροπή για τις παραβιάσεις στους χώρους του Σχολείου, για την επίλυση των θεμάτων ασφάλειας και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν. (10/2016)

 • Οργάνωση και έναρξη δραστηριοτήτων του συλλόγου. Πρόσθεση νέας δραστηριότητας Σκιτσογραφίας (10/2016)

 • Αγορά νέου εξοπλισμού για την ρομποτική (10/2016)

 • Παρέμβαση στον Διευθυντή του σχολείου για την σωστή επικοινωνία δασκάλου - γονέων και κηδεμόνων σε τμήμα της Δ’ ταξης και πρόταση για άμεση συνάντηση μαζί τους. (10/2016)

 • Οργάνωση/ διεξαγωγή ετήσιας φωτογράφησης σχολείου (11/2016)

 • Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στο χώρο του σχολείου. Συμμετοχή μαθητών, γονέων και δασκάλων. Τα έσοδα ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πετρούπολης (12/2016)

 • Έκτακτη Γενική Συνέλευση για θέματα του σχολείου, κτιριακό και σχετικά με την απειλή για το Ποικίλο Όρος (12/2016)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικης γιορτής (12/2016) με θεατρική παράσταση, προβολή παιδικής ταινίας, εργαστήρι κατασκευή Χριστουγεννιάτικων στολιδιών

 • Συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για τους Πρόσφυγες της Χίου και της Μυτιλήνης. Διανεμήθηκαν άμεσα στους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων (12/2016)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή κοπής πίτας στο σχολείο (01/2017)

 • Οργάνωση / Διεξαγωγή δωρεάν Αποκριάτικου Πάρτυ στον χώρου του Σχολείου (02/2017)

 • Συμμετοχή στο 9ο Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών Δυτικού Τομέα Αθηνών (03/2017)

 • Συμμετοχή στο σχολικό συμβούλιο (03/2017)

 • Προβολή της παιδαγωγικής και αντιρατσιστικής παιδικής ταινίας “Αζούρ και Ασμάρ” (03/2017)

 • 2η Έκτακτη γενική συνέλευση. Συζήτηση για το πρόβλημα της διέλευσης αυτοκινήτων γύρω από το σχολείου, τις δράσεις του συλλόγου, το σχολικό συμβούλιο και όλα τα θέματα που απασχολούσαν το σχολείο μας (03/2017)

 • Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου με την συμμετοχή χορωδίας και αφηγητών από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου (05/2017)

 • Καθαρισμός της αποθήκης δίπλα στο κυλικείο από μέλη του Συλλόγου. (05/2017)

 • 3η Έκτακτη γενική συνέλευση. Επικύρωση με ψηφοφορία να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των πεζόδρομων Ερμού και Κωστή Παλαμά (05/2017)

 • Διεξαγωγή Θεατρικής Παράστασης “Το Ημέρωμα της Στρίγγλας" απο την Θεατρική ομάδα της ΣΤ´ Τάξης στα πλαίσια της σχετικής δραστηριότητας του Συλλόγου. (06/2017)

 • Διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης Ρομποτικής (06/2017)

 • Διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης Σκιτσογραφίας(06/2017)

 • Διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης Σκάκι (06/2017)

 • Διεξαγωγή Πάρτι αποφοίτησης της ΣΤ’ Τάξης (06/2017)

 • Στήριξη της θεατρικής παράστασης της Β’ και ΣΤ’ Τάξης “Σαν παλιό Σινεμά” (06/2017)

 • Διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης Παραδοσιακών και Μοντέρνων Χορών (06/2017)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2017-2018

 • Συνάντηση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τον νέο Διευθυντή του σχολείου (09/2017)

 • Συμμετοχή στο Σχολικό συμβούλιο (09/2017)

 • Αποχώρηση Δασκάλου Δ' Τάξης κ. Νίκου Κουραχάνη. Παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια για αναπλήρωση. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Διευθυντή ότι έχουν γίνει έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες, η αναπλήρωση δεν ήρθε ποτέ άμεσα από την Πρωτοβάθμια. (10/2017)

 • Παρέμβαση μαζί με γονείς της ΣΤ’ τάξης σε συνάντηση με τον Διευθυντή σχετικά με την συμπεριφορά δασκάλου

 • Τακτική ΓΣ. Παρουσίαση πλάνου δράσης, ανασύστασης ΔΣ, ενημέρωση για συλλογή υπογραφών για το θέμα της σίτισης των ολοήμερων, κάλεσμα στην κινητοποίηση των Ενώσεων Γονέων στην Πρωτοβάθμια  κ.α. (10/2017)

 • Οργάνωση και έναρξη δραστηριοτήτων του συλλόγου. Προστέθηκε τμήμα ενηλίκων παραδοσιακών χορών (10/2017)

 • Κάλεσμα και συμμετοχή στο κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια από τις Ενώσεις Γονέων για τα προβλήματα των σχολείων. (10/2017)

 • Ημερήσια δράση συγκέντρωσης υπογραφών μετά από το κάλεσμα του Δήμου ενάντια στην Χωματερή της Φυλής και την προσπάθεια να οριστεί ως σημείο υποδοχής αποβλήτων το λατομείο “Μουσαμά”. Μαζεύτηκαν πάνω από 200 υπογραφές που παραδόθηκαν στον Δήμο (11/2017)

 • Δράση αλληλεγγύης προς του πλημμυροπαθείς της Μάνδρας - Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και παράδοση στην Μάνδρα σε συνεργασία με την Ένωση και το Δήμο και παρουσία μελών του ΔΣ (11/2017)

 • Οργάνωση/ διεξαγωγή ετήσιας φωτογράφησης σχολείου (11/2017)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικης γιορτής με προβολή ταινίας και θεατρική παράστασης αλλά και παράλληλα οργανώθηκε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι με σκοπό τα εσοδα να διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και να αγοραστεί Διαδραστικός πίνακας για το Σχολείο. (12/2017)

 • Μοίρασμα Πρωτοχρονιάτικης πίτας στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας (01/2018)

 • Οργάνωση / Διεξαγωγή δωρεάν Αποκριάτικου Πάρτυ στον χώρου του Σχολείου (02/2018)

 • Μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας το σχολείο μας απέκτησε Σχολικό Τροχονόμο.  (02/2018)

 • 2η δράση αλληλεγγύης με αγορά κρεάτων συνολικής αξίας 150€ τα οποία παραδόθηκαν στους κατοίκους της Μάνδρας. (03/2018)

 • 1η συμμετοχή ομάδας Ρομποτικής από το σχολείο μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (03/2018)

 • Συμμετοχή στο σχολικό συμβούλιο (03/2018)

 • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα “Το κοινωνικό φαινόμενο των Ναρκωτικών και η σημασία της πρόληψης” με ομιλητή από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) (04/2018)

 • Προβολή παιδικής ταινίας “Ο Πιτ και ο Δράκος του” στο χώρο του σχολείου. (05/2018)

 • Μεγάλη εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου '' Άσματα Παράδοσης'' με την χορωδία του σχολείου και την συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά

 • Ετήσιες εκδηλώσεις Σκάκι-Ρομποτική-Σκιτσογραφία (06/2018)

 • Θεατρική παράσταση “Υπάρχει και φιλότιμο”  στο θέατρο Πέτρας (06/20218)

 • Ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση με φαγητό-ποτό και μεγάλο γλέντι (06/2018)

 • Προσφορά Συλλόγου στου πυρόπληκτους της Ανατ. Αττικής