H εισήγηση του απερχόμενου ΔΣ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και ο απολογισμός δράσης 2018-2020

 Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

σας καλωσορίζουμε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου. Σήμερα κλείνει μία περίοδος 2 χρόνων από τις προηγούμενες εκλογές που έγιναν το Νοέμβριο του 2018.

Στο διάστημα αυτό το ΔΣ του συλλόγου λειτούργησε οργανωμένα με συλλογικότητα και με σκοπό να εκπληρώσει τους κύριους σκοπούς, οι οποίοι αποτυπώνονται και στο Καταστατικό του Συλλόγου μας και αφορούν:

α) Την μελέτη και προβολή των προβλημάτων του Σχολείου και  τον συντονισμό της δράσης όλων των γονιών για τη λύση τους

β) Την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμός και την δημοκρατική αναβάθμιση της παιδείας

γ) Την κατάργηση της παραπαιδείας και  την πλήρη εφαρμογή της δωρεάν παιδείας

δ) Την αύξηση των δαπανών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης

ε) Την αναμόρφωση της δομής της εκπαίδευσης και των αναλυτικών προγραμμάτων, ώστε να παρέχεται ουσιαστική γενική μόρφωση και επαγγελματικές γνώσεις

στ) Την προάσπιση της υγείας των μαθητών με εφαρμογή σύγχρονου θεσμού σχολικής υγιεινής

ζ) Την συμπαράσταση στους μαθητές για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα κι έξω από το σχολείο

η) Την διατήρηση και διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς

θ) Την προώθηση και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού

ι) Την συστηματική και επιστημονική εκπαίδευση των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΔΣ συνεδρίαζε τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ συμμετείχε σε όλα τα σχολικά συμβούλια του σχολείου, έκανε συναντήσεις με την Διεύθυνση του Σχολείου, φορείς του Δήμου, της Ένωση και της Ομοσπονδίας Γονέων ενώ διεξήγαγε πέραν των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων ακόμη 3 έκτακτες Συνελεύσεις για διάφορα θέματα που προέκυψαν την προηγούμενη διετία. 

 

Όσον αφορά την σύνθεση του ΔΣ τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν οι εξής αλλαγές:

 • Λίγες μέρες μετά τις εκλογές κατατέθηκε με εμαιλ η παραίτηση του εκλεγμένου μέλους του ΔΣ, Κατσένιου Γιώργου, για προσωπικούς λόγους,  του οποίου την θέση πήρε το αναπληρωματικό μέλος Ρωμαίος Ιωάννης.

 • Τον Φεβρουάριο του 2019 με ομόφωνη απόφαση, έγινε ανασύσταση του ΔΣ με σκοπό την καλύτερη διευθέτηση των εργασιών και ανέλαβε ταμίας η Καρκάλου Γιώτα και Γραμματέας η Μαρίνου Διονυσία.

 • Στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2019 κατατέθηκε με εμαιλ η παραίτηση του εκλεγμένου μέλους του ΔΣ, Δήμου Κώστα, για προσωπικούς λόγους,  του οποίου την θέση πήρε το αναπληρωματικό μέλος Χριστοδούλου Σωτήρης.

 • Στις αρχές του Οκτωβρίου 2019 κατατέθηκε γραπτώς η παραίτηση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ, Πολυχρονάκη Ελένη και Χριστοδούλου Σωτήρη, για προσωπικούς λόγους. 

 • Καθότι το τελευταίο αναπληρωματικό μέλος Καπετανάκη Κωνσταντίνα δεν βρέθηκε και δεν είχε πλέον παιδί στο Σχολείου,  το ΔΣ παρέμεινε μέχρι και το τέλος της θητείας του με τους Βαλμά Χριστόφορο, Καρκάλου Γιώτα, Μαγκαφά Σοφία, Μαρίνου Διονυσία, Ρωμαίο Ιωάννη.

 • Σήμερα που μιλάμε, αυτοδίκαια έχουν αποχωρήσει λόγω μετάβασης τους στο Γυμνάσιο η Διονυσία Μαρίνου και ο Ρωμαίος Ιωάννης.
Σε όλη την διάρκεια της θητείας μας, πρώτο μας μέλημα ήταν να έχουμε επαφή με όλα τα μέλη του συλλόγου και να ενημερώνουμε μαζικά για τις δράσεις μας και για θέματα του σχολείου.

  Με ανακοινώσεις, με γενικές συνελεύσεις, με φυσική παρουσία στο σχολείο καθημερινά και κάθε Σαββατοκύριακο στις δραστηριότητες. Χρησιμοποιήσαμε τα κανάλια επικοινωνίας μέσω του Website μας, της σελίδας μας στο Facebook αλλά και αποστολές ενημερωτικών  email για την άμεση ενημέρωση σας. Ως ΔΣ ήμασταν μαζί με τους γονείς για να συζητήσουμε, να ακούσουμε προτάσεις, παρατηρήσεις και σταθήκαμε πλάι σε οποιονδήποτε μας εξέφρασε κάποιο πρόβλημα προς επίλυση.

Προσπαθήσαμε και θεωρούμε πετύχαμε  να αναπτύξουμε πλούσια δράση σε μία σειρά τομείς. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς για προβλήματα του σχολείου, κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών για θέματα που απασχολούν το σχολείο και την περιοχή, με πολλαπλές δράσεις αλληλεγγύης, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Συνεργαστήκαμε, στον βαθμό που κατέστη δυνατό, με την Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, την Ένωση Γονέων Πετρούπολης και τον Δήμο Πετρούπολης, συζητώντας θέματα που προέκυψαν στην σχολική μας κοινότητα, τα οποία αφορούσαν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς και βρίσκοντας συχνά από κοινού μία λύση.

Πήγαμε κόντρα σε λογικές μικρότερου κακού και  αγωνιστήκαμε με κάθε τρόπο ώστε να μην βάλει κανένας γονιός το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσει για τα παιδιά του τα αυτονόητα, αυτά που θα έπρεπε ήδη να τα έχουν δεδομένα και εξασφαλισμένα από το κράτος.

 Ήμασταν εκεί για κάθε πρόβλημα που απασχόλησε την λειτουργία της σχολικής μονάδας.

 Αποδείχθηκε περίτρανα ότι με συλλογική και μαζική δράση του συλλόγου μπορούμε να πετύχουμε πολλά!! Για παράδειγμα, μετά από πολλές παρεμβάσεις μας σταθεροποιήθηκε η παρουσία Σχολικού Τροχονόμου, ενώ ενεργοποιούνται σύντομα οι έξτρα τουαλέτες δίπλα στο κυλικείο κ.α. Οργανώσαμε πληθώρα δωρεάν δράσεων για όλους, όπως γιορτές, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες,  πάρτυ και άλλα.

Παρά τις όποιες δυσκολίες είχαμε και παρά τις αστοχίες ή τυχόν λάθη που σίγουρα κάναμε στην πορεία μας, το σίγουρο είναι ότι έγινε προσπάθεια να προσφέρουμε στην σχολική κοινότητα και ακόμη περισσότερο σε όλα τα παιδιά όσα περισσότερα μπορούσαμε. Αναδείξαμε την ανάγκη ο Σύλλογος να είναι ζωντανός και να έχει τον δυναμικό ρόλο και τον σεβασμό που του αρμόζει μέσα και έξω από το Σχολείο.

Τα δύο τελευταία χρόνια, παρόλο που άλλες χρονιές υπήρξαν κάποια προβλήματα, τα ξεπεράσαμε και η συνεργασία μας με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων ήταν άψογη.

Μεταξύ άλλων,  ενδεικτικό είναι ότι  στην διάρκεια της περσινής χρονιάς, στείλαμε από κοινού υπόμνημα στον Δήμο σχετικά με την επίλυση πληθώρας προβλημάτων του Σχολείου μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε φέτος και ειδικότερα από τις αρχές Μαρτίου, έκανε την εμφάνιση της η πανδημία του Κορονοϊου που ήρθε να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα και διατάραξε ακόμη περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου. 


Ως ΔΣ σε περίοδο πανδημία και καθολικού lockdown, όχι μόνο δεν παύσαμε την δράση μας αλλά πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε ακόμη περισσότερο να αναδείξουμε και να παλέψουμε για την επίλυση προβλημάτων.

Καθόλη την διάρκεια που τα Σχολεία παραμένουν κλειστά, με ανακοινώσεις μας και αναρτήσεις σε όλα τα ηλεκτρονικά μας μέσα, κρατήσαμε ενήμερους του γονείς για οτιδήποτε νέο προέκυπτε και προσπαθήσαμε και εμείς με όσες δυνάμεις είχαμε να προωθήσουμε τα δίκαια αιτήματα των Γονέων και των Μαθητών. 

 

Ενδεικτικά έγινε:

 • Ενημέρωση για την τηλε-εκπαίδευση και για το τι ζητάμε για να εξασφαλιστεί δωρεάν και καθολικά για όλα τα παιδιά.

 • Ενημέρωση για την κατάθεση νομοσχεδίου για την παιδεία εν μέσω πανδημίας (με αύξηση των μαθητών ανά τμήμα!).

 • Ενημέρωση για τους βανδαλισμούς από εξωσχολικούς που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο σχολείο μας .

 

Επιπρόσθετα, προφανώς λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία αλλά και του γενικού lockdown, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου καθώς άρθηκε η άδεια της Σχολικής Επιτροπής για την διεξαγωγή δραστηριοτήτων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εξαίρεση αποτέλεσε η εκδήλωση της αποφοίτησης της ΣΤ΄ τάξης, για την οποία μετά από συνεχείς προσπάθειές μας δόθηκε ειδική άδεια για την διεξαγωγή της.

Με το άνοιγμα των Σχολείων έχουμε έρθει αντιμέτωποι με χιλιάδες προβλήματα τα οποία, με ότι μπαλώματα και αν έγιναν, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ελλείψεις δεκαετιών.

Πιστεύουμε πως φέτος είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε κοινό μέτωπο “Γονείς - Μαθητές - Εκπαιδευτικοί”, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν τα οποία είναι και εφικτά και ρεαλιστικά.

  Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, στις φετινές εκλογές να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και περαιτέρω ενδυνάμωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να παλέψουμε με περισσότερες δυνάμεις και με μεγαλύτερο συντονισμό όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Μόνο η συλλογικότητα και η συσπείρωση μπορεί να σπάσει στην πράξη την λογική του “τίποτα δεν μπορεί να γίνει”. Είτε μέσα από το ΔΣ είτε με την συμμετοχή όλων μας στις δράσεις του Συλλόγου, της Ένωσης Γονέων και της Ομοσπονδίας Γονέων, μπορούμε να παλέψουμε για την επίλυση των προβλημάτων.

Ως απερχόμενο ΔΣ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά όλες και όλους για την υποστήριξη σας τα δύο χρόνια της θητείας μας!Εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2018-2019

 • Οργάνωση και έναρξη δραστηριοτήτων του συλλόγου (11/2018)

 • Οργάνωση/ διεξαγωγή ετήσιας φωτογράφησης σχολείου (12/2018)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικης γιορτής (12/2018)

 • Διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (12/2018)

 • Συμμετοχή στην δράση για την Συλλογή Τροφίμων και Ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου (12/2018)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικου Παζαριού (12/2018)

 • Ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του λέβητα του Σχολείου και της θέρμανσης των τάξεων (12/2018)

 • Μοίρασμα Πρωτοχρονιάτικης πίτας στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας (01/2019)

 • Συμμετοχή στο Σχολικό Συμβούλιο (01/2019)

 • Οργάνωση / Διεξαγωγή δωρεάν Αποκριάτικου Πάρτυ στον χώρου του Σχολείου (02/2019)

 • Ανακοινώσεις και ενέργειες σχετικά με τους βανδαλισμούς στο Σχολείο μας (03/2019)

 • Διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (04/2019)

 • Παρεμβάσεις και ενέργειες σχετικά με θέματα του Πεζόδρομου (04/2019)

 • Διεξαγωγή Ημερίδας με τίτλο “Εθισμός στο διαδίκτυο” (05/2019)

 • Μεγάλη εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου, αφιέρωμα στο Κοινωνικό - Λαϊκό τραγούδι με την χορωδία του σχολείου και την συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου (05/2019)

 • Ετήσιες εκδηλώσεις Σκάκι-Ρομποτική-Ζωγραφική (05/2019)

 • Θεατρική παράσταση στα πλαίσια του “Μαθητικού Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης” στο θέατρο Πέτρας (06/20219)

 • Ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση με φαγητό-ποτό και μεγάλο γλέντι (06/2019)

 • Διεξαγωγή πάρτυ αποφοίτησης της ΣΤ’ τάξης (06/2019)

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019-2020

 

 • Συμμετοχή στην έκτακτη σύσκεψη της Ένωσης Γονέων μετά τον σεισμό στην περιοχή μας (09/2019)

 • Συλλογή υπογραφών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών των Σχολείων της πόλης μετά τον σεισμό (09/2019)

 • Διεξαγωγή Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (09/2019)

 • Κάλεσμα - Συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας για την χωματερή στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (09/2019)

 • Παρεμβάσεις και ενέργειες σχετικά με θέματα του Πεζόδρομου (09/2019)

 • Οργάνωση και έναρξη δραστηριοτήτων του συλλόγου (10/2019)

 • Συμμετοχή στο Σχολικό Συμβούλιο (10/2019)

 • Παρέμβαση στην Α’ βάθμια σχετικά με αναπλήρωση Δασκάλου (10/2019)

 • Συλλογή υπογραφών ενάντια στην Χωματερή (10/2019)

 • Οργάνωση/ διεξαγωγή ετήσιας φωτογράφησης σχολείου (11/2019)

 • Δράση αλληλεγγύης στου σεισμόπληκτους της Αλβανίας (12/2019)

 • Οργάνωση και διεξαγωγή Χριστουγεννιάτικης γιορτής (12/2019)

 • Κάλεσμα - Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην Χωματερή (12/2019)

 • Παρεμβάσεις και ενέργειες σχετικά με θέματα του Πεζόδρομου (01/2020)

 • Οργάνωση / Διεξαγωγή δωρεάν Αποκριάτικου Πάρτυ στον χώρου του Σχολείου (02/2020)

 • Συνάντηση / ενημέρωση για τον Κορονοϊό με την Διεύθυνση του Σχολείου (03/2020)

 • Ανακοίνωση στήριξης γονέων από το ΔΣ εν μέσω lockdown (03/2020)

 • Ανακοίνωση/ ανάρτηση πανό ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας (04/2020)

 • Ανακοίνωση σχετικά με του βανδαλισμούς στο Σχολείο μας (05/2020)

 • Ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα των Σχολείων (06/2020)

 •  Διεξαγωγή τελετής αποφοίτησης της ΣΤ’ τάξης (06/2020)